torsdag 31. juli 2014

To bøker om blomster



For øyeblikket leser jeg - uplanlagt - to bøker med samme tema. Det er "Blomsterhandlersken" av Gro Dahle og "Blomstenes hemmelige språk" av Vanessa Diffenbaugh. Begge hovedpersonene jobber i blomsterbutikker, men der stopper likheten. Mens Sigrid lurer på hva hun gjør der og ikke helt finner tonen med blomstene, foretrekker Victoria å kommunisere ved hjelp av nettopp blomster. Innimellom er det litt forvirrende med disse to blomsterdamene som er så ulike, men kontrasten mellom dem blir nesten en historie i seg selv.

Det kommer et innlegg om hver av bøkene etterhvert som de blir ferdiglest.




onsdag 30. juli 2014

På oppdagelsesferd i en gresk bokhandel




Bøker er bøker uansett hvilket språk de er på, og vi liker å gå på oppdagelsesferd i bokbutikker når vi besøker nye land. Paprika fant den greske versjonen av En pingles dagbok i går - noe som var spesielt morsomt fordi han leser akkurat denne boken på norsk nå. Selv syntes jeg det var gøy å finne Øya og Tråden av Victoria Hislop på gresk, bøker jeg nylig har lest fordi handlingen foregår i Hellas.

Når jeg ser på bildene lurer jeg på hvorfor forfatternavnet står med greske bokstaver på barneboken, og med våre bokstaver på de to for voksne.



mandag 28. juli 2014

Svein og Rotta går for gull av Marit Nicolaysen

Svein og Rotta fenger mer enn greske fjell

Denne boken handler litt om Svein og litt om hetterotta hans som heter Halvorsen. Lillebroren til Svein har en gigantisk elefantkosebamse. Brødrene krangler veldig mye. Svein skal skrive dikt som hjemmelekse. Svein har to venner, den ene heter Melissa og den andre heter Dan. De har begge rotter. Melissa sin rotte heter Pippi og Dan sin rotte heter James Bond. Etterhvert får Svein vite om en konkurranse for rotter, katter og forskjellige dyr. Det er forskjellige klasser - selskap, lydighet, raskhet og noen andre. Svein og rotta deltar i selskap-klassen. Pippi og James Bond deltar også i konkurransen. Det skjer mye sprøtt underveis men det får du vite når du leser boka.

Jeg synes boken var veldig morsom og veldig kul. En god bok og en god historie. Jeg har allerede begynt på neste bok i serien - og jeg har også sett litt fra en av filmene som er laget fra bøkene og har hørt en av historiene på lydbok.

Terningkast: 6

Hilsen Paprika (9 år)

søndag 27. juli 2014

Tråden av Victoria Hislop



Enda en bok med temaet og handlingen lagt til Hellas til ære for årets familieferie til Kreta. Handlingen starter med at Dimitri møter besteforeldrene sine på en fortausrestaurant i 2007. Raskt går historien tilbake til 1917 og vi følger historien til både Hellas og Dimitris familie.

Historiske romaner står sjelden og aldri øverst på min liste og familiesagaer pleier heller ikke å fenge meg. Det var Hislops tidligere roman Øya som på tross av disse temaene fikk meg til å ville lese Tråden også. Hun skuffer ikke og følger samme oppbygning som sist. Ved å la boken starte i nåtiden blir handlingen automatisk mer virkelighetsnær. Måten hun forteller og beskriver på gjør både handlingen og persongalleriet troverdig. Hun klarer å skape større forståelse for det menneskelige aspektet ved historiske hendelser og gjør dermed historien mer tilgjengelig og interessant for slike som meg. Det er en saga, et eventyr og en historiebok på samme tid. Utover i boken slo det meg også hvor velvalgt tittelen er - på flere nivåer. En fryd å lese og periodevis vanskelig å legge fra seg. Temaet fenget meg ikke like mye som temaet på forrige bok, og terningkastet blir deretter.

Terningkast: 4+

"Tenk på dette som alfa og omega i livene våre," pleide han å si til den da fem år gamle Konstantinos. Deretter pekte han ut saksene som lå pent og pyntelig midt på hvert av de blankpolerte bordene. "Dette er alfa," sa han og fulgte saksens A-form med hånden. "Og her er omega." Han pekte på stoffrullene som dannet perfekte O-er. "I vår familie er det de eneste bokstavene du trenger å kunne."

lørdag 26. juli 2014

Berts dagbok av Anders Jacobsson og Sören Olsson

Paprika på en gresk taverna. 

Bert liker ikke navnet sitt, derfor har han et dekknavn som er Treb. Det er egentlig forbudt for gutter å skrive dagbok men han gjør det likevel i all hemmelighet. Han har en bestevenn som heter Åke - sammen finner de opp mye rart. Faren til en av erkefiendene til Bert har en kul rånebil som Bert ønsker at det var de som eide. Alle jentene på skolen hans synes også bilen er tøff. Boken er morsom og kul. Jeg likte den veldig godt og skal lese flere av bøkene i serien. Boken passer både for gutter og jenter.

Terningkast: 5

Hilsen Paprika (9 år)

Slik ser sidene ut. 

fredag 25. juli 2014

Heia Tulla av Margareta Nordqvist


Ekstra Lett å lese bøkene fra Omnipax har vært gode begynnerbøker for både Paprika og Lille Persille når de ville lese egne bøker. Lite tekst og store bokstaver gjør historien lett å følge og komme gjennom. Denne serien som handler om ulike dyr og er merket dyrevennene har vært ekstra populær hos Lille Persille. Om Heia Tulla sier hun;

Gutten i boka  heter Pelle. Han rir på en hest som heter Tulla. De hopper over en stokk og leker at han er en indianer. Etterpå leker han at han er en cowboy og en ridder. Han faller av hesten men han slo seg ikke og vil ri mer. Det er en fin bok og jeg likte den, særlig fordi den handler om hester.

Terningkast: 6

Hilsen Lille Persille (6 år)


Store bokstaver, lite tekst og fine bilder. 

Flere bøker i samme serie.

onsdag 23. juli 2014

Et helt halvt år av Jojo Moyes



Boken handler om Louisa og Will som på ulike måter ender opp med å forandre livene til hverandre. De møtes når Louisa får jobb som pleieassistent for Will som sitter i rullestol etter en ulykke.

Jeg hadde store forventninger til denne boka, basert på mange anbefalinger og høye terningkast hos andre. De første hundre og femti sidene imponerte imidlertid ikke. Historien virket for enkel og lite gjennomtenkt og jeg syntes ikke jeg kom nok innpå hovedpersonene til at de ble overbevisende. Et sted forandret imidlertid dette seg, og historien grep meg. Jeg måtte lese mer og jeg tok meg selv i å tenke på handlingen og hovedpersonene når jeg la boka fra meg og prøvde å gjøre noe annet. Jeg likte historien bedre enn språket. Det er en lettlest bok med en alvorlig undertone. Boken er romantisk, rørende, trist, morsom og til tider nervepirrende. Slutten kan man mene mye om, og hvordan den ender var for meg et spenningsmoment helt til siste kapittel. Etter å ha lukket siste side tenker jeg likevel at den ikke kunne endt annerledes. Boken startet som en 3'er og endte som en 5'er og får derfor terningkast 4. Jeg vil likevel si at den absolutt er verdt å lese.

Terningkast: 4

"Men det man ikke kan forstå om å være mor, før man opplever det selv, er at det ikke er den voksne mannen - det freidige, ubarberte, stinkende avkommet - som du ser for deg med parkeringsbøtene og de upussede skoene og det kompliserte kjærlighetslivet. Du ser også alle de versjonene av seg selv han har vært før, flettet sammen i en". 

"Jeg kan ikke beskrive hvor mye bedre jeg følte meg da jeg så hvordan disse fine menneskene danset. Mennene så ut som om de hadde fått elektrisk sjokk, og kvinnene pekte mot stjernene med pekefingrene og så grusomt selvbevisste ut, selv når de snurret rundt i piruett." 

tirsdag 22. juli 2014

Øya av Victoria Hislop



Boka ble valgt fordi handlingen foregår på Kreta og den lille øya Spinalonga, der det fra 1903 befant seg en leprakoloni. Øya var et sted der de som ble spedalske ble sendt for å holdes isolert og etterhvert dø. Handlingen starter imidlertid i 2001, når Alexis er på ferie i Hellas sammen med kjæresten sin og samtidig jakter på historien om sin mor. Gjennom denne historien får vi også vite mer om både Kretas og Spinalongas historie, og ikke minst om sykdommen lepra.

Boken grep meg fra første side og holdt meg fast helt til etterordet. Den går rett på. Allerede før første kapittel er over vet vi det vi trenger å vite om Alexis, og fulgt henne ut på øya med de fraflyttede husene som hun enda ikke vet at har forgreninger ti sin egen slekts historie. Her er det både kjærlighet, sorg, drama, tragedier og overraskende vendinger.

Som nevnt ble boka valgt på grunn av stedet der handlingen foregår, og lest i uken før årets familieferie til Kreta. Gjennom Alexis, Sophias, Annas og Elenis historie oppnådde jeg akkurat det jeg håpet på - å oppleve litt mer av Kreta enn bare strender, bli mer kjent med gresk kultur og tradisjoner og å vite mer om øya før vi kom dit.

Terningkast: 5 +

mandag 21. juli 2014

Burre er borte av Margareta Nordqvist

Burre er borte fra Ekstra lett å lese serien til Omnipax. 

Burre er en katt og når han forsvinner må eieren hans Ella ut og lete etter han i skogen. Ella går seg også bort i skogen og hun møter mange dyr, blir bitt av noen maur og spiser blåbær. Boken er ikke skummel. De finner hverandre til slutt også går de hjem igjen. Boken har fine tegninger og store bokstaver og jeg lærte hva en orrhøne er.

Terningkast: 5

Hilsen Lille Persille (6 år)

Denne siden liker Lille Persille godt. 


Det er en oversikt over dyrene de møter i skogen inne i permen på boken. 

søndag 20. juli 2014

Sommerboken av Tove Jansson



Forfatteren av bøkene om Mummitrollet har også skrevet bøker for voksne.  Dette er en søt, lettlest og dypsindig liten ny favoritt som nok kommer til å bli lest igjen - og derav karakteren. Hvert kapittel er som en egen historie og de handler alle om Sophia og farmor - og faren til Sophia som arbeider i utkanten av fortellingene. Sophia og farmor bor på en øy og gjennom historiene blir vi mer kjent med både et barns og en eldre dames livsvisdom og måte å tenke på. Godt språk - nydelig oversatt, og mange fine formuleringer som måtte leses flere ganger.

Terningkast: 6

"Farmoren gikk opp på knausen og tenkte på fenomenet fugler. Det slo henne at ingen andre dyr hadde fuglenes dramatiske evne til å understreke og fullstendiggjøre et forløp, årets og værets vekslinger og de skiftninger som stryker igjennom en selv."

"Familien hadde en venn som aldri kom dem for nær, og det var Eriksson. Han kjørte forbi med båten eller han hadde kanskje tenkt å komme, bare at det ikke ble noe av det, og det var somrer der Eriksson ikke kom i nærheten av øya, verken med båten eller i tankene."

"Det er merkelig, tenkte farmoren, jeg kan ikke beskrive det lenger, jeg finner ikke ordene eller kanskje det bare er det at jeg ikke anstrenger meg nok. Det er så lenge siden. Ingen har noe med det. Hvis jeg ikke har lyst å fortelle, blir det noe som aldri har hendt, det lukker seg, også blir det borte alt sammen."

"Men de arme menneskene som bor på de grønne øyene innenskjærs, de får ta til takke med en borgerlig hage der de setter barna til å luke ugress, og bærer vann til de blir krokrygget. En liten øy, derimot, klarer seg selv. Den drikker snøvann og vårregn og til slutt dugg, og blir det tørke venter øya til neste sommer og setter blomster da i stedet for." 

"Ikke med en gang, men etter hånden og i forbifarten, begynner tingene å bytte plass for å følge med i årets gang."



Eksemplaret jeg lånte på biblioteket er fra utgivelsesåret 1972,
noe som gjorde opplevelsen ekstra sjarmerende.

lørdag 19. juli 2014

Lest hittil sommeren 2014

Dette er bøkene jeg har lest hittil denne sommeren. Terningkastet jeg har gitt dem står i parantes etter tittelen;



Selma Lønning Aarø - Venstre hånd over høyre skulder (5), Kajsa Ingmarsson - Små sitroner gule (2), Kjersti Annesdatter Skomsvold - Monstermenneske (1), Siri Hustvedt - Sommeren uten menn (4), Doris Lessing - Ben ute i verden (4), Selma Lønning Aarø - Stormfulle høyder (3), Tove Nilsen - Kreta-døgn (5), Gro Dahle - Huset i snøen (6) og Gro Dahle - Pelsjegerliv (1).

I tillegg har jeg lest disse fire bøkene men glemt å forevige dem med mobilkameraet;
1) Bebudelse (2) av Selma Lønning Aarø som ble fort lest ut og fort glemt.
2) Det femte barnet (4) av Doris Lessing som ble slukt på en kveld og deretter fulgt opp av etterfølgeren Ben ute i verden (4).
3)Harlan Coben sin Hold tett (4)
4) Gaute Heivoll og Før jeg brenner ned (5)

Vi må nok ha en bokblogg

Bøkene er på plass. Ferien er reddet! 


Jeg har lenge vurdert og hatt lyst å starte en bokblogg.

Etter dagens tur på biblioteket sammen med Lille persille (6 år) og Paprika (snart 9 år) ble det klart at vi må lage blogg. Hvem som skriver mest og hvordan bloggen blir, gjenstår å finne ut av. Sikkert er det i allefall at vi skal dele det vi leser og hva vi synes om det vi leser - både Oregano i tredveårene og ungene. Vi kommer nok til å gi poeng og/eller kaste terning, og vi vil ta bilder av bøkene våre selv. Er det morsomme sitater vil vi dele dem med dere - men veldig lange utredninger om innholdet i hver bok vil du ikke finne her.

Vi liker å lese om forskjellige temaer og er på forskjellige nivåer. Mens Oregano har lest i over 30 år og er en dreven lesehest, begynte Paprika å lese lengre bøker rett før sommerferien - oppmuntret av læreren som mente han burde komme seg opp i å lese over 100 ord i minuttet før oppstart i fjerde klasse. Lille persille har akkurat begynt å lese bøker på egen hånd og hun gleder seg til å begynne på skolen om noen få uker.

Vi leser alle fordi vi liker og lese. Vi kan gjerne få anbefalt bøker, men vi leser ingen bøker fordi vi må eller bør. Lesegleden er viktigst, her er ingen bøker for lett - verken i direkte eller overført betydning.

Da er bloggingen i gang - les!


Oregano sine bøker, Paprika sine bøker og Lille Persille sine bøker.