tirsdag 21. juni 2016

Bøkene om roboten Matilda av Philip Newth

     

Disse bøkene ble skrevet på 80-tallet og en av de hadde mamma (Oregano) da hun var liten. De handler liksom om fremtiden, i år 2000, men det var ikke slik det ble i år 2000. De fleste av tingene har ikke skjedd, eller har skjedd på en litt annen måte enn det forfatteren tenkte. Vi har noen typer roboter og rullefortau. Vi har ikke luftputebiler eller videovegg - men vi har veldig mye større og flatere TVer enn den gangen. På Iphone har man også Siri som man kan snakke til.

Hovedpersonene i boka er Sam, Peta, Jonni og selvfølgelig roboten Matilda. Bok nummer en heter "Roboten er løs!". Familien til Sam får endelig råd til å kjøpe en robot. De drar til robotsentralen for å finne en billig. Sam liker ikke de nyeste robotene fordi de ligner så mye på mennesker. De går inn til de eldre robotene og der ser Sam en han liker. Sam skrur på roboten og spør hva den heter. Den svarer at serienummeret er XX34 serieB. Sam bestemmer at den skal hete Matilda og de går hjem for å gjøre leksene til Sam. Matilda svarer bare masse sprøtt og Sam begynner å skjønne at dette ikke er en vanlig robot. Sam liker at Matilda er sprø og prøver å skjule det for foreldrene sine. Utover i boka drar de til bestefaren til Sam som bor i naturen og hater roboter. De kler ut Matilda som en voksen og tar tuben. De gjør mange morsomme ting og det blir litt kluss og støy av at Matilda er så sprø.

Bok nummer to heter "Robot i rommet". Der vinner faren til Sam en tur til romstasjonen Sirius. De finner ut at noen roboter har begynt å planlegge å ta over en viktig satelitt og få verdensherredømme. Denne boka er litt som en krimbok men fordi som ikke liker krim er det også morsomme og sprø ting som i de andre bøkene.

Den tredje boka heter "Ettersøkt: roboten Matilda". Nå er Matilda kommet på museum fordi hun har blitt så gammel. De har også funnet ut at hun er ganske verdifull fordi den har et metall i seg som heter Tiranium. En dag blir roboten stjålet. Underveis i boka drar de med en tidsmaskin til steinalderen og til sin egen by for omtrent 60-70 år siden. Jeg vil ikke avsløre for mange ting om det som skjer.

Dette er superbra bøker. De er morsomme, spennende og ga meg mange eksempler på hvordan fremtiden kan bli. Det er gøy å tenke på. Terningkast: 6

Jeg anbefaler å lese bøkene i rekkefølge. Jeg forsøkte også å lese to litt nyere bøker om Matilda men de var ikke så bra. Vennene til Sam er ikke de samme og den handler ikke like mye om Matilda. Jeg leste bare de to første kapitlene. 

Hilsen Paprika (10 år)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar